Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΑΜΑΣΙΟΥ

Νοτιοανατολικά του Κέδρου, 5 χλμ. μετά τη γέφυρα του Ονόχωνου και 28 χλμ. από την Καρδίτσα, βρίσκεται η Ανάβρα (Ταμάσι), Μετονομάστηκε σε Ανάβρα το 1928 από τις πολλές πηγές (ανάβρες) που αναβλύζουν στη γύρω περιοχή.Είναι ένα σύγχρονος οικισμός με καλή ρυμοτομία και άνετους δρόμους. Οι 1230 κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (βαμβάκι, καπνός, σιτάρι, τεύτλα, μηδική, βιομηχανική τομάτα) και την κτηνοτροφία.Πολλοί είναι επίσης οι πρόσφυγες στην καταγωγή με ρίζες στο Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1907.Στο χωριό λειτουργούν περισσότερες από 30 επιχειρήσεις κάθε είδους: Παντοπωλεία, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, συνεργεία, καφενεία, ταβέρνες, γυμναστήριο, γήπεδο 5Χ5, πισίνα, φούρνος, λογιστικό γραφείο κ.λπΛειτουργεί καλά οργανωμένος Αγροτικός Συνεταιρισμός με γεωπόνο, κάθε είδους αγροτικά εφόδια, φάρμακα, ζωοτροφές, πρατήριο καυσίμων και super market.Ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή παρουσιάζει η δραστηριότητα της κ. Α. Ραχμάνη με την παραγωγή προϊόντων από τομάτα βιολογικής καλλιέργειας.Ασφαλτόδρομος σύγχρονων προδιαγραφών περνάει στους πρόποδες του Κατάχλωρου και φτάνει στη λίμνη Σμοκόβου που βρίσκεται στην κορυφή του χωριού. Από κει η μία διαδρομή συνεχίζει για λουτρά Καΐτσας και Κτιμένη και η άλλη παραλίμνια διαδρομή μας οδηγεί στην Λουτροπηγή - Ρεντίνα - Καρπενήσι). Ένα τμήμα της διαδρομής παραμένει ακόμα χωματόδρομος καλής όμως βατότητας).
Η πρώτη γραπτή ύπαρξη του οικισμού βρίσκεται στη Συνθήκη του Ταμασίου (1525) με την οποία παραχωρήθηκε αυτονομία στην περιοχή.Στη θέση Ρέμα Βιολί, στα όρια της Ανάβας με το Σμόκοβο, βρέθηκε αρχαία τειχισμένη πόλη. Τα τείχη του οικισμού είναι ευθύγραμμα, κατασκευασμένα με μικρού μεγέθους λίθους και κατεβαίνουν ακολουθώντας την ομαλή πλαγιά.Στο ψηλότερο μέρος του λόφου υπήρχε ακρόπολη. Από τα λίγα στοιχεία των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι την κατατάσσουν στους κλασικούς (5ος και 4ος αιώνας π.Χ.) και ελληνιστικούς χρόνους.Ο αρχαίος οικισμός, οι τάφοι και τα νομίσματα που ήλθαν στην επιφάνεια φανερώνουν τη μακρόχρονη ιστορία της περιοχής.Την περίοδο της τουρκοκρατίας είχε στην Ανάβρα την έδρα του ο δερβέναγας της περιοχής. Έμενε σε πέτρινο κονάκι σε περίοπτη θέση στο χωριό, για να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Λίγο έξω από τον οικισμό, στη θέση "Πλατάνια" στο δρόμο για την Κτιμένη, αναβλύζει η μεγάλη πηγή "Μάνα" και άλλες μικρότερες. Τα νερά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης με πολλά πλατάνια και άλλα φυτά που κάνουν τη διαδρομή προς της Κτιμένη και τα Λουτρά Καΐτσας όμορφη και απολαυστική.Από την κορυφή του όρους "Κατάχλωρου" (Ταμάσιον Όρος) η θέα στον κάμπο και την οροσειρά τη Πίνδου είναι καταπληκτική. Η Βορειονατολική καλύπτεται από δρυς.Στην πυκνή βλάστηση που υπάρχει στη θέση "Λυκόρεμα" έβρισκαν παλαιότερα καταφύγιο λύκοι και άλλα είδη πανίδας. Το βουνό κηρύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας προστατευμένη θέση ειδών άγριας πανίδας. Πρόσφατα η απαγόρευση έπαψε να ισχύει και η περιοχή παραδόθηκε στους κυνηγούς...
Το αποκριάτικο καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζονται παραδοσιακά με πλούσιες εκδηλώσεις και παραδοσιακά εδέσματα. Κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος γίνονται στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανάβρας ο οποίος παρουσιάζει αξιόλογη δραστηριότητα όλο το χρόνο.Στην Ανάβρα δραστηριοποιείται και η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου - Μοτοσικλέτας Ανάβρας και Περιχώρων (ΑΛΑΜΑΠ) η οποία διαθέτει πίστα λίγο έξω από το χωριό, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και διοργανώνει αγώνες αυτοκινήτου με πανελλήνιες συμμετοχές.
Ανατολικά της Ανάβρας και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η Αχλαδιά (αμαρλάρ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: