Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΩΡΙΟΥ...ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ



































































ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΑΜΑΣΙΟΥ

Νοτιοανατολικά του Κέδρου, 5 χλμ. μετά τη γέφυρα του Ονόχωνου και 28 χλμ. από την Καρδίτσα, βρίσκεται η Ανάβρα (Ταμάσι), Μετονομάστηκε σε Ανάβρα το 1928 από τις πολλές πηγές (ανάβρες) που αναβλύζουν στη γύρω περιοχή.Είναι ένα σύγχρονος οικισμός με καλή ρυμοτομία και άνετους δρόμους. Οι 1230 κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (βαμβάκι, καπνός, σιτάρι, τεύτλα, μηδική, βιομηχανική τομάτα) και την κτηνοτροφία.Πολλοί είναι επίσης οι πρόσφυγες στην καταγωγή με ρίζες στο Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1907.Στο χωριό λειτουργούν περισσότερες από 30 επιχειρήσεις κάθε είδους: Παντοπωλεία, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, συνεργεία, καφενεία, ταβέρνες, γυμναστήριο, γήπεδο 5Χ5, πισίνα, φούρνος, λογιστικό γραφείο κ.λπΛειτουργεί καλά οργανωμένος Αγροτικός Συνεταιρισμός με γεωπόνο, κάθε είδους αγροτικά εφόδια, φάρμακα, ζωοτροφές, πρατήριο καυσίμων και super market.Ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή παρουσιάζει η δραστηριότητα της κ. Α. Ραχμάνη με την παραγωγή προϊόντων από τομάτα βιολογικής καλλιέργειας.Ασφαλτόδρομος σύγχρονων προδιαγραφών περνάει στους πρόποδες του Κατάχλωρου και φτάνει στη λίμνη Σμοκόβου που βρίσκεται στην κορυφή του χωριού. Από κει η μία διαδρομή συνεχίζει για λουτρά Καΐτσας και Κτιμένη και η άλλη παραλίμνια διαδρομή μας οδηγεί στην Λουτροπηγή - Ρεντίνα - Καρπενήσι). Ένα τμήμα της διαδρομής παραμένει ακόμα χωματόδρομος καλής όμως βατότητας).
Η πρώτη γραπτή ύπαρξη του οικισμού βρίσκεται στη Συνθήκη του Ταμασίου (1525) με την οποία παραχωρήθηκε αυτονομία στην περιοχή.Στη θέση Ρέμα Βιολί, στα όρια της Ανάβας με το Σμόκοβο, βρέθηκε αρχαία τειχισμένη πόλη. Τα τείχη του οικισμού είναι ευθύγραμμα, κατασκευασμένα με μικρού μεγέθους λίθους και κατεβαίνουν ακολουθώντας την ομαλή πλαγιά.Στο ψηλότερο μέρος του λόφου υπήρχε ακρόπολη. Από τα λίγα στοιχεία των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι την κατατάσσουν στους κλασικούς (5ος και 4ος αιώνας π.Χ.) και ελληνιστικούς χρόνους.Ο αρχαίος οικισμός, οι τάφοι και τα νομίσματα που ήλθαν στην επιφάνεια φανερώνουν τη μακρόχρονη ιστορία της περιοχής.Την περίοδο της τουρκοκρατίας είχε στην Ανάβρα την έδρα του ο δερβέναγας της περιοχής. Έμενε σε πέτρινο κονάκι σε περίοπτη θέση στο χωριό, για να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Λίγο έξω από τον οικισμό, στη θέση "Πλατάνια" στο δρόμο για την Κτιμένη, αναβλύζει η μεγάλη πηγή "Μάνα" και άλλες μικρότερες. Τα νερά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης με πολλά πλατάνια και άλλα φυτά που κάνουν τη διαδρομή προς της Κτιμένη και τα Λουτρά Καΐτσας όμορφη και απολαυστική.Από την κορυφή του όρους "Κατάχλωρου" (Ταμάσιον Όρος) η θέα στον κάμπο και την οροσειρά τη Πίνδου είναι καταπληκτική. Η Βορειονατολική καλύπτεται από δρυς.Στην πυκνή βλάστηση που υπάρχει στη θέση "Λυκόρεμα" έβρισκαν παλαιότερα καταφύγιο λύκοι και άλλα είδη πανίδας. Το βουνό κηρύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας προστατευμένη θέση ειδών άγριας πανίδας. Πρόσφατα η απαγόρευση έπαψε να ισχύει και η περιοχή παραδόθηκε στους κυνηγούς...
Το αποκριάτικο καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζονται παραδοσιακά με πλούσιες εκδηλώσεις και παραδοσιακά εδέσματα. Κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος γίνονται στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανάβρας ο οποίος παρουσιάζει αξιόλογη δραστηριότητα όλο το χρόνο.Στην Ανάβρα δραστηριοποιείται και η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου - Μοτοσικλέτας Ανάβρας και Περιχώρων (ΑΛΑΜΑΠ) η οποία διαθέτει πίστα λίγο έξω από το χωριό, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και διοργανώνει αγώνες αυτοκινήτου με πανελλήνιες συμμετοχές.
Ανατολικά της Ανάβρας και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η Αχλαδιά (αμαρλάρ).

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...







Με μεράκι και ευαισθησία οι μαθητές της Α' Γυμνασίου Λεονταρίου Καρδίτσας με την εκπαιδευτικό τους κ. Φρόσω Μυργιώτη καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οι μαθητές συγκέντρωναν δημοσιεύματα τύπου, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά.
Από το υλικό που συγκεντρώθηκε δημιουργήθηκε μια ωραία έκθεση σε χώρο του σχολείου όπου ο καθένας μπορούσε να δει. Συζητήσεις, προβληματισμοί, σκέψεις και έρευνα ήταν ο κυριότερος τρόπος επεξεργασίας του θέματος. Με μια όμορφη γιορτή αφιερωμένη στην ειρήνη και την αγάπη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.
Όλη η δουλειά των παιδιών αποτυπώθηκε σε ένα βιβλίο με τίτλο "Το Βιβλίο της Ειρήνης και του Πολέμου". Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!Τα Χριστούγεννα διοργανώθηκε στο σχολείο ένα μικρό "παζάρι αγάπης", για την ΕΙΡΗΝΗ. Συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων που παραδόθηκε στη UNICEF όπως επίσης και άλλες δωρεές που συγκέντρωσαν οι μαθητές με δική τους πρωτοβουλία για το Ραδιομαραθώνιο της UNICEF

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ


Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Καρδίτσας και σε απόσταση 35Km απ αυτή βρίσκεται το Λεοντάρι ένα από τα ιστορικότερα χωριά του νομού.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί φανερώνουν ότι η περιοχή Λεονταρίου κατοικείται αδιαλείπτως από το 5° αιώνα π.Χ. Το χωριό είναι κτισμένο στίς ακροτελεύτιες βουνοπλαγιές της νότιας Πίνδου αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 240m και βόρειά του εκτείνεται ο Θεσσαλικός κάμπος .Τα τελευταία διόρωφα λιθόκτιστα σπίτια ,απομεινάρια του χρόνου, δείχνουν την ακμή του οικισμού στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.Η παλιά του ονομασία ήταν Ασλανάρ που σημαίνει Λεοντάρι .Η λαική παράδοση αναφέρει πως στην περιοχή υπήρχε η ΛΕΟΝΤΟΥΠΟΛΙΣ περί τον 4° αιώνα π.Χ.. Ακόμα και οι Οθωμανοί κατακτητές μετέφρασαν στην γλώσσα τους το παραπάνω όνομα χωρίς να θίξουν την σημασία του.(ΛΕΟΝΤΟΥΠΟΛΗY ΑΣΛΑΝΑΡY ΛΕΟΝΤΑΡΙ) Σίγουρα η αρχαιολογική σκαπάνη όταν επιληφθεί και αναδείξει τον πλούτο που κρατά στα σπλάχνα του τούτος ο τόπος αφ ενός θα αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και αφ ετέρου θα προστατέψει από τους αρχαιοκαπήλους που λυμαίνονται την περιοχή ευρήματα ανεκτίμητης αξίας (νομίσματα-αγγεία- αγαλματίδια) που κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε όλη την έκταση του οικισμού, και ιδιαίτερα στον Ιερό Λόφο (Λόφος Γκεκοκάλυβα, υψόμετρο 400m).
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το χωριό είχε 50 οικογένειες με 267 κατοίκους. Στήν απογραφή του 1961 έφτασε στο απόγειο με 2645 κατοίκους και σήμερα απαριθμεί 1376 κατοίκους οι οποίοι κατα κύριο λόγο ασχολούνται με την γεωργία. Μαζική ήταν η συμμετοχή των ντόπιων στις ηρωικές στιγμές του λαού όπως στην Εθνική Αντίσταση. Διατηρείται ακόμα το σπίτι απ΄όπου μίλησε ο Αρης Βελουχιώτης
Το Λεοντάρι είναι μιά από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες κοινότητες του νομού, καθώς αποτελεί και Έδρα του Δήμου Ταμασίου. Αναμένεται ότι στο άμεσο μέλλον η κοινότητα Λεονταρίου θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την οικονομική και τουριστική προβολή του νομού, καθώς μιά σειρά έργων που σιγά σιγά ολοκληρώνονται θα δώσουν νέα πνοή και ώθηση.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της σήραγγας Λεονταρίου, της Λίμνης Σμοκόβου και των υπόλοιπων μελετών που συνδέονται μ΄αυτήν Αρδευτικά , Αναρρυθμιστική Λίμνη, δρόμος “Εξοδος Σήραγγας Λεονταρίου-Ανάχωμα Κτιμένης”, Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο ΔΕΗ, Ανάπλαση και λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Δρανίστας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ


Ο Δήμος Ταμασίου βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νομού Καρδίτσας και συνορεύει με τον νομό Φθιώτιδας. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 4050 κατοίκους και το μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεών του είναι πεδινές. Δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κοινοτήτων Λεονταρίου, Ανάβρας, Ασημοχωρίου, Αχλαδιάς, Κτημένης, Γραμματικού και τον Οικισμό Νέο Ικόνιο.Είναι δήμος πολυπολιτισμικός. Οι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων στην πλειοψηφία τους έχουν έρθει από την Παλαιά Ελλάδα (περιοχή Λαμίας). Υπάρχουν ακόμη Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, πρόσφυγες από το Καβακλί την Ανατολικής Ρωμυλίας, Μικρασιάτες πρόσφυγες της Καππαδοκίας και λίγοι Καραγκούνηδες. Η γεωργία και κτηνοτροφία αποτελούν τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική ανάπτυξη στον τριτογενή τομέα κυρίως στην Ανάβρα και το Λεοντάρι, όπου λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες, υποκαταστήματα Αγροτικής Τράπεζας, τεχνικά και λογιστικά γραφεία, ταβέρνες, καφενεία, καταστήματα με αγροτικά εφόδια, συνεργεία αυτοκινήτων και γεωργικών μηχανημάτων κ.λπ.Ενθαρρυντικά είναι και τα σημάδια ανάπτυξης επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και του τουρισμού κοντά στα Λουτρά Καΐτσας και τη λίμνη Σμοκόβου. Η δημιουργία της λίμνης και η ολοκλήρωση των έργων υποδομής αναβαθμίζουν διαρκώς το σύνολο της περιοχής και προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.Στα έργα αυτά, εκτός από το οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Λεοντάρι, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κτημένης, η δημιουργία οργανωμένων χώρων αναψυχής σε διάφορες τοποθεσίες περιμετρικά της λίμνης Σμοκόβου, η βελτίωση της πίστας αγώνων αυτοκινήτων Ανάβρας με την κατασκευή χώρων υποδοχής. η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων με έμφαση στον τουρισμό κ.α.Καθοριστικό παράγοντα στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής θ' αποτελέσει και η διέλευση του οδικού άξονα Ε65, στο βαθμό που οι εξαγγελίες για το έργο θα γίνουν πράξη.Τα χωριά του δήμου έχουν καθημερινά επικοινωνία με την Αθήνα, την Καρδίτσα και την πόλη της Λαμίας με γραμμή του ΚΤΕΛ.Σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής παίζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Ταμασίου με πλήθος αξιόλογων πολιτιστικών διοργανώσεων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.Οι "Μέρες Παράδοσης και Πολιτισμού" που οργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελούν το αποκορύφωμα της πολιτιστικής παρέμβασης του Οργανισμού και των πολιτιστικών φορέων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του δήμου.Περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις Καραγκιόζη, χορευτικές διοργανώσεις με παραδοσιακούς χορούς, βραδιές φιλίας και ψυχαγωγίας, συναυλίες, μουσικές διαδρομές, αφιερώματα στη νεολαία, εκδρομές και διαγωνισμούς χορού, βραδιές γαστρονομίας κ.α.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο δήμος Ταμασίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Βόρια του δήμου είναι ο δήμος Σοφάδων, δυτικά ο δήμος Μενελαϊδας ενώ νότια και ανατολικά βρίσκεται ο νομός Φθιώτιδας. Η συνολική έκταση που καλύπτει ο δήμος ανέρχεται σε 163,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κοινοτήτων: Λεονταρίου, Ανάβρας, Ασημοχωρίου, Αχλαδιάς, Κτιμένης, Γραμματικού και του οικισμού Νέου Ικόνιου. Σύμφωνα μα την απογραφή του 2001 ο δήμος έχει συνολικό πληθυσμό …… κατοίκους. Ο πρωτογενής τομέας και κύρια η γεωργία και η κτηνοτροφία εμφανίζονται στην περιοχή ως οι κυριάχρες οικονομικές δραστηριότητες. O δευτερογενής τομές δεν είναι και τόσο αναπτυγμένος στην Περιοχή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική ανάπτυξη στον τριτογενή τομέα κυρίως στην Ανάβρα και το Λεοντάρι όπου λειτουργούν Ταχυδρομείο, Ταμιευτήριο, 2 Αστυνομικά Τμήματα, 2 φαρμακεία, 4 φροντιστήρια, υποκατάστημα ΑΤΕ, τεχικά και λογιστικά γραφεία και αρκετά καταστήματα. H Αναπτυξιακή προοπτική του δήμου στηρίζεται στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, τη στήριξη και ενίσχυση του δευτερογενή τομέα, την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Το συνολικό οδικό δίκτυο του δήμου είναι 34 χιλιόμετρα. Τα 10 χιλ. είναι επαρχιακή οδός και τα 24 κοινοτική. Η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι καλή. Εντός του Δήμου λειτουργούν οι παρακάτω υπηρεσίες Στο Λεοντάρι καταστήματα ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Αστυνομικός Σταθμός, υποκατάστη μα Αγροτικής Τράπεζας, αγροτικό ιατρείο , κτηνιατρείο , παιδικός σταθμός και βιβλιοθήκη. Λειτουργεί επίσης Νηπιαγωγείο, εξατάξιο δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Στην Ανάβρα υπάρχει παιδικός σταθμός, βιβλιοθήκη, αστυνομικό τμήμα, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. Στο Ασημοχώρι λειτουργεί πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο και βιβλιοθήκη, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. Στην Αχλαδιά υπάρχει βιβλιοθήκη και δημοτικό σχολείο. Στο Γραμματικό υπάρχει πνευματικό κέντρο, 2 νηπιαγωγεία και 2 δημοτικά σχολεία. Υγεία και Πρόνοια Νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στο Δήμο Αθλητισμός Όλα τη δημοτικά διαμερίσματα και η έδρα του δήμου διαθέτουν γήπεδο ποδοσφαίρου και Αγροτικό Συνεταιρισμό, ενώ στην Κτιμένη υπάρχει Δασικός Συνεταιρισμός.

ΧΑΡΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΤΑΜΑΣΙΟΥ







ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
















ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η άγνωστη στους περισσότερούς λίμνη Σμοκόβου βρίσκεται πολύ κοντά στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ανάβρας και Κτιμένης στον νομό Καρδίτσας και το δρόμο Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου.
Η παρουσία της αλλάζει ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής και δημιουργεί νέες προοπτικές αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης.