Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ


Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Καρδίτσας και σε απόσταση 35Km απ αυτή βρίσκεται το Λεοντάρι ένα από τα ιστορικότερα χωριά του νομού.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί φανερώνουν ότι η περιοχή Λεονταρίου κατοικείται αδιαλείπτως από το 5° αιώνα π.Χ. Το χωριό είναι κτισμένο στίς ακροτελεύτιες βουνοπλαγιές της νότιας Πίνδου αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 240m και βόρειά του εκτείνεται ο Θεσσαλικός κάμπος .Τα τελευταία διόρωφα λιθόκτιστα σπίτια ,απομεινάρια του χρόνου, δείχνουν την ακμή του οικισμού στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.Η παλιά του ονομασία ήταν Ασλανάρ που σημαίνει Λεοντάρι .Η λαική παράδοση αναφέρει πως στην περιοχή υπήρχε η ΛΕΟΝΤΟΥΠΟΛΙΣ περί τον 4° αιώνα π.Χ.. Ακόμα και οι Οθωμανοί κατακτητές μετέφρασαν στην γλώσσα τους το παραπάνω όνομα χωρίς να θίξουν την σημασία του.(ΛΕΟΝΤΟΥΠΟΛΗY ΑΣΛΑΝΑΡY ΛΕΟΝΤΑΡΙ) Σίγουρα η αρχαιολογική σκαπάνη όταν επιληφθεί και αναδείξει τον πλούτο που κρατά στα σπλάχνα του τούτος ο τόπος αφ ενός θα αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και αφ ετέρου θα προστατέψει από τους αρχαιοκαπήλους που λυμαίνονται την περιοχή ευρήματα ανεκτίμητης αξίας (νομίσματα-αγγεία- αγαλματίδια) που κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε όλη την έκταση του οικισμού, και ιδιαίτερα στον Ιερό Λόφο (Λόφος Γκεκοκάλυβα, υψόμετρο 400m).
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το χωριό είχε 50 οικογένειες με 267 κατοίκους. Στήν απογραφή του 1961 έφτασε στο απόγειο με 2645 κατοίκους και σήμερα απαριθμεί 1376 κατοίκους οι οποίοι κατα κύριο λόγο ασχολούνται με την γεωργία. Μαζική ήταν η συμμετοχή των ντόπιων στις ηρωικές στιγμές του λαού όπως στην Εθνική Αντίσταση. Διατηρείται ακόμα το σπίτι απ΄όπου μίλησε ο Αρης Βελουχιώτης
Το Λεοντάρι είναι μιά από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες κοινότητες του νομού, καθώς αποτελεί και Έδρα του Δήμου Ταμασίου. Αναμένεται ότι στο άμεσο μέλλον η κοινότητα Λεονταρίου θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την οικονομική και τουριστική προβολή του νομού, καθώς μιά σειρά έργων που σιγά σιγά ολοκληρώνονται θα δώσουν νέα πνοή και ώθηση.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της σήραγγας Λεονταρίου, της Λίμνης Σμοκόβου και των υπόλοιπων μελετών που συνδέονται μ΄αυτήν Αρδευτικά , Αναρρυθμιστική Λίμνη, δρόμος “Εξοδος Σήραγγας Λεονταρίου-Ανάχωμα Κτιμένης”, Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο ΔΕΗ, Ανάπλαση και λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Δρανίστας.

3 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΚΡΗ ΣΟΥΡΛΑ είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΟΥ ΑΥΤΗ. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ.ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΤΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΜΑΚΡΗ-ΣΟΥΡΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

tasleo είπε...

γράψε και από που το πήρες.....

leontari.blog είπε...

Ta sxolia ta diavasa molis twra...
@ Euaggelia na'sai kala...den einai tipota simantiko...mia apli endeixi agapis gia to xwrio...

@ tasleo einai polus o kairos kai den 8umamai akriveis piges...ekana anazitisi sto Google gia Dimo Tamasiou k sullexa oses perissoteres plirofories gia to Leontari